Skip to content Skip to footer

Çin’li araştırmacılar insan genomunu yeniden yazmada ABD’li araştırmacıları solladı !

Bu ay Çin’li araştırmacılar en yeni gen editleme teknolojisi olan CRISPR ile yaşan insanlara genomu değiştirilmiş insan hücreleri enjekte edecekler. Amerika’lı araştırmacılar ise benzer bir çalışma için yaptıkları başvuruya daha yeni onay aldılar. Ancak Amerika’lı araştırmacıların önünde hala tamamlamaları gereken bir bürokratik süreç bulunuyor.

Çin’li araştırmacılar kemoterapi, radyo terapi gibi pek çok müdehaleye yanıt vermeyen akciğer kanseri hastaları içinden gönüllü seçecekler. Çalışmada gönüllülerden bağışıklık hücreleri alınacak daha sonra CRISPR/Cas9 ile bu hücreye bağışıklık gösterme fonksiyonları kazandırılacak. Daha sonra bağışıklık kazanmış bu hücreler çoğaltılacak ve en sonda da kanser hastası gönüllüye tekrar verilecek.

Chengdu’da bulunan Sichuan Üniversitesi West China Hastanesi’nde çalışan onkolog Lu You ve ekibi bu prosedür ile küçük hücreli olmayan akciğer kanserine karşı bir çözüm geliştirmeyi hedefliyorlar. Lu ve ekibi çalışmalarının temelini T hücreleri oluşturmakta. PD-1 proteini genini T hücrelerinden silmeyi hedefliyorlar bu protein T hücrelerinin yüzeyinde yer alan bir reseptör protein ve kanserle mücadelede bağışıklık sisteminin Aşil tendonu. Pek çok tümör hücresinden salgılanan molekülün bağlanarak T hücrelerini etkisiz hale getirdiği bir anahtar gibi çalışıyor. Bu anahtara yönelik ilaçlar da geliştirme aşamasında. Lu ise T hücrelerinde PD-1 proteinini sentezleyen ilgili geni silerek bu durumla mücadele edecek. Amerikalı ekipte benzer şekilde kanser tedavisinde T hücreleri ve PD-1 proteini üzerinde çalışmakta. Ancak etik izinler ve bürokrasi onlarda hız kesmiş görünüyor.

http://www.eresbiotech.com/2016/08/immun-sistemin-asil-tendonu.html
PD-1 PD-L-1 Kompleksi

Çin’li araştırmacılar bu konuda Amerika’lıların önüne geçmiş görünüyor. Gen ve genom düzenleme daha önceden de gerçekleştirilebilen bir çalışmaydı. Ancak eski teknikler CRISPR/Cas 9 kadar etkili ve hızlı değildi. Hücrelerin genomlarının değiştirilmesi için uzun bir süre geçmesi ve yoğun deneyler yapmak gerekiyordu. Bu yeni yöntem ise çok daha hızlı bir şekilde hücrelerin genlerini düzenleyebilme avantajı sunuyor. Ancak bu teknoloji etik konularda pek çok sıkıntıyı beraberinde getiriyor “tasarım” bebekler, hayvan/insan karışımı organlar gibi çok farklı konularda uygulanabilme ihtimaline sahip. Bunun yanı sıra, geçtiğimiz aylarda Çin’li başka bir araştırmacı grubu bu tekniği insan embriyolarında da uygulamıştı.

Kaynaklar :

http://edition.cnn.com/2016/07/21/health/chinese-scientists-human-gene-crispr-cas9/ https://www.statnews.com/2016/07/21/crispr-experiment-humans/ http://www.sciencealert.com/china-s-about-to-alter-human-dna-using-a-revolutionary-tool-for-the-first-time

Go To Top